HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.
HOŞ GELDİNİZ
Sn.

Triger Kayışı Nedir?

25-10-2022 10:18
Triger Kayışı Nedir?

 

Triger kayışı nedir?

Zamanlama kayışı olarak da bilinen, motorun stabil ve düzgün bir şekilde çalışabilmesi için eksantrik ve krank milinin sekronizasyonunu sağlayan parçaya triger kayışı denir. Yani iki parça arasında güç aktarımı görevi yapar. İhtiyacı olan dönme enerjisini krank milinden almaktadır. Triger kayışı hayati bir parçadır ve her parça gibi ömrü vardır.

Triger kayışı koparsa ne olur?

Triger kayışı koparsa eksantrik ve krank mili senkronizasyonu bozulur. Bu durum şu anlama geliyor. En son açık kalmış olan subaplar pistonlar harekete devam ettiği için kapalı olması gereken anda açık oluyor ve aynı silindir üzerinde bulunan pistonlar subaplara çarpıyor ve zarar veriyor. bu durumda oluşan zararın sonuçları epey maliyetli olabiliyor.

Kaç çeşit triger vardır?

İki çeşit triger mevcuttur. Biri triger kayış diğeri ise triger zinciridir. Triger zinciri sistemi güçlü motorlarda kullanılır fakat günümüzde otomobil üreticileri maliyeti ve daha sessiz olması nedeniyle triger kayışı kullanmayı tercih ediyor. Ayrıca zincir sisteminin kayışa göre ömrü daha uzun oluyor.

Triger kayışı ne zaman değişir?

Yine tam olarak çoğu kişinin ve otomobil üretici firmanın kendi parçalarına farklı ömürler biçmesi ile net bir cevap yoktur. Fakat ortalama bir otomobilin kullanım yoğunluğu göz önüne alınarak 4 yıllık bir süre üzerinden geçmediyse 50.000 kilometredeki bakımından itibaren kontrol edilmeli ortalama 60.000 kilometrede durumuna göre değiştirilmelidir. Ayrıca yine bahsetmek gerekirse triger kayışının bir ömrü vardır ve sertleşerek işlevselliğini kaybeder bu sürede 3.5-4 yıllık bir süredir yani hiç kullanmasanız bile 4 yılın sonunda işlevselliğini yitiren kayış değiştirilmelidir.

Triger zinciri ne zaman değişir?

Triger zinciri konusunda da aynı görüş devam etmektedir yani otomobil ve parça üreticileri birden fazla değişim kilometresi söylemektedir. Ortalama triger Zinciri değişimi için ancak aralık verilebilir. O aralıkta 150.000 kilometre ile 200.000 kilometre arasındadır. Genel olarak 150.000 kilometreden sonra her bakımda kontrol edilmelidir. Duruma ve aracın kullanımına göre zincir işlevselliğini yitirir, yani 150.000 kilometreden sonra 200.000 kilometreye gelmeden de değişmesi gerekebilir ama en son safhada yani 200.000 kilometre de kesin değişim sağlanmalıdır. Günümüzde ustaların parçayı iyi incelememesi kilometre ve yıl faktörlerinin göz önünde bulundurmaması ile ortaya çıkan ihmalkarlıkların sonucunu her zaman kullanıcı çekmiştir. Arabanın en hayati parçalarından biri olan triger kayış ya da zincirinin birincisi doğru ve güvenilir bir usta ya da serviste kontrol edilmesi gerekiyor ikincisi ise kullanılan malzemenin kalitesine dikkat edilmesi gerekiyor. Unutmayalım, hayatımız kaliteli ve kalitesi düşük parçaların arasındaki fiyat farkından her zaman ve her durumda daha değerli.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.