Otomobil Far Seçenekleri: Halojen,Xenon,Led
İki çağdaş aydınlatma teknolojisi olan Xenon ve LED arasında karşılaştırma yapmadan önce, öncelikle Halojen, Xenon ve Led far ampulleri yani otomobil aydınlatma teknolojilerine genel bir giriş yapmak istiyoruz.Günümüz otomobil aydınlatma sistemlerinde Halojen, Xenon ve Led olmak üzere üç çeşit far ampulü sistemi bulunuyor.Dilerseniz ilkinden başlayalım.
Halojen Far Nedir?
Günümüzdeki çoğu aracın farlarında kullanılan ve normal ampullerden daha az enerji harcayıp daha fazla ışık şiddeti verebilen halojen ampuller 1980 yılında icat edilmiştir.Geleneksel bir aydınlatma kaynağı olan halojen lambalar, otomobillerde yaygın olarak kullanılan uygun bir aydınlatma seçeneğidir. Halojen lambalı farlar,halojen gazının içindeki tungsten telini kullanarak ışık üretir.Hidrojen veya argon gibi bir halojen gazı, tungsten telini çevreler.Elektrik akımı bu tungsten telinden geçerken, tel ısıtılır ve ışık üretilir.Bu ısınma işleminin telin buharlaşmasına ve lambanın içini doldurması bir film sağlama ömrünü uzatmaya yardımcı olur.Sarı bir renk tonuna sahip olan halojenler genellikle 3000K civarında renk sıcaklığına sahip. Yaklaşık 1500'lük bir lümen değerine sahip oldukları için diğerlerine göre daha az aydınlatıyor.
Halojen farlar daha az mı aydınlatır diye düşünenler için Xenon ve Led farlara kıyasla daha az ışık yaydığını belirtmek gerekiyor.
Xenon Far Nedir?
Xenon ampüllerin geçmişi 1930'lara kadar gitmektedir.İlk kez far olarak kullanılması ise Bmw 7 Serisinin 1990 'lı yıllarda çıkardığı modele dayanmaktadır.Xenon farların öne çıkan özelliği kısa mesafede yoğun bir ışık sunmasıdır.Xenon far, ışık üretmek için filamentler yerine Xenon gazı kullanan bir far türüdür. Xenon farlar, HID (Yüksek Yoğunluklu Deşarj) farlar olarak da bilinir.Xenon farlar, geleneksel halojen farlardan daha fazla enerji tasarrufludur ve daha parlak,daha beyaz bir ışık üretir.Gece sürüşlerinde yola net bir şekilde odaklanan Xenon farların bir özelliği de diğer sürücüleri rahatsız etmemesidir.Xenon farların yoldaki görünürlüğü ve güvenliği arttırdığı deneyimlenerek kanıtlanmıştır.
Bı-Xenon Far Nedir?
İlk nesil Xenon farları incelediğimiz zaman karma bir yapıyla karşılaşıyoruz.Yani kısa farlar için Xenon,uzun farlar için Halojen farlar kullanılmaktadır.İşte burada,kısa ve uzun far için aynı ampül setini kullanan Bı-Xenon farlar,tıpkı fotoğraf makinelerinin deklanşörüne benzer bir mekanik sistemle çalışan ve sıkça kullanılan bir Xenon far türevidir.
Led Far Nedir?
LED farlar,günümüzde araç aydınlatma alanında en gelişmiş yöntem ve uygulamalardan biri olarak bilinir. Kelime anlamına bakacak olursak ‘’Light Emitting Diode’’ Işık yayan diyot teknolojisi anlamına gelen LED far aydınlatma kapasitesi, tasarruflu yönü ve çok az ısınması ile bilinir.Led Farların Özellikleri:Gerek tasarım itibariyle gerek yaydığı güçlü,beyaz ve parlak ışığıyla karanlık alanları net bir şekilde aydınlatan ve odaklanmayı kolaylaştıran uzun ömürlü bir far seçeneğidir.Birden fazla noktaya dağıtılan Led ampüllerle farklı,karizmatik görünümler elde edilebiliyor.
Xenon Far mı Halojen Far mı?
Xenon farlar halojen farlara kıyasla daha uzun ömürlüdür. Xenon farlar verimlilik açısından halojen farlardan daha iyidir. Xenon farlar daha az enerji harcadıkları için daha çevrecidirler. Xenon farların dayanıklılığı ve kullanım ömrü halojen farlara kıyasla daha uzundur.
Xenon Far mı Led Far mı?
LED ve XENON farlar kullanım amaçlarına göre farklılık gösterebiliyor. Bağımsız far yuvaları bulunan bir araca sahipseniz; kısa far olarak XENON far satın alabilirsiniz. Gündüz farı seçenekleriyle ilgileniyorsanız; LED far tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.
En Sağlıklı Lamba Hangisi?
Kelvin değeri arttıkça yayılan mavi ışık da doğru orantılı olarak artış göstereceği için beyaz ışık gözlerimizi daha fazla yorar.Kelvin değeri düştükçe yayılan mavi ışık oranı azalır ve sarı ışık gözlerimizi daha az yorar. Bu sebeple göz sağlığı için sarı ışık kullanımı daha doğru bir tercih olacaktır.Bu noktada Halojen Farlar sağlık açısından öne çıkıyor.