Amortisör Nedir? Ne İşe Yarar?
Amortisör Nedir? Ne İşe Yarar?
Bozuk ve çukurlu yollarda seyahat etmek rahatsız edici bir durumdur. Özellikle bu gibi durumlara, karşı etki ederek sarsıntı ve konforsuzluğu azaltan aynı zamanda yol tutuşunda denge sağlayan gaz veya hidrolik sıvı ile çalışan parçaya amortisör denir.
Amortisör Çeşitleri Nelerdir?
İki çeşit amortisör bulunur bunlar, gazlı amortisörler ve (Hidrolikli) yağlı amortisörlerdir.
Gazlı Amortisör Nedir?
Yüksek basınçlı gaz ve yağ ikilisinden oluşan amortisörlere gazlı amortisör denir. Gazlı amortisörler yüksek konfor amaçlı tasarlanmış amortisörlerdir. Fakat tepki süreleri Yağlı amortisörlere göre yavaş kalmaktadır bu yüzden yol tutuş performansları açısından biraz zayıf kalmaktadırlar. Yüksek ağırlık taşıyabilme ve dengeleme açısından başarılı olduğu için yüksek tonajlı kamyonlar ve yolcu otobüslerinde tercih edilir.
Yağlı Amortisör Nedir?
Sıvı basıncı ile çalışan amortisörlere yağlı amortisör denir. Tepki süreleri gazlı amortisörlere göre daha hızlı olduğu için yol tutuşu ve viraj performansı açısından daha çok tercih edilir. Hidrolikle doldurulmuş bu amortisörlerin içerisinde piston bulunur. Bu piston ve hidrolik sıvı sayesinde hareket enerjisini yani sarsıntı vurma vb. durumları termik enerjiye yani ısı enerjisine çevirir. Yağlı amortisörlerin içerisindeki hidrolik sıvı ısındıkça aslen konfor artış gösterir.
Amortisör Çalışma Prensibi Nedir?
Amortisörün içerisinde hidrolik sıvı ve bu hidrolik sıvının kontrollü geçerek sarsıntı ve vuruntuyu engelleyebilmesi için aşağı-yukarı hareketini belirli ölçüde sınırlayan bir de piston bulunur. Piston delik olan kısımlarından aşağı doğru olan salınım hareketi ile piston aşağıya doğru harekete geçince, içerisinden hidrolik sıvı geçişi olur. İki yönlü yani yukarı-aşağı hareket ettiği için ve deliklerden belirli miktarda geçiş sağlanabildiği için basınç oluşur aslında oluşan basınç daha çok tekerleklerin şaseye iletmeye çalıştığı kuvvetin amortisörler tarafından piston içerisinden hidrolik geçirerek emmesi ile minimuma iner.