ABS Nedir?
26-10-2022
11:21
ABS nedir?
Ani ve sert frenlemelerde aracın tekerleklerinin kilitlenmesini önleyen, fren mesafesini kısaltan fren sistemine ABS denir.
ABS nasıl çalışır?
Açılımı "ANTİ-LOCK BREAKİNG SYSTEM” yani "Kilitlemeyi önleyen fren sistemi”dir. ABS sisteminde her tekerleğin hızını ölçen sensörler mevcuttur. Bu sayede ani fren yapıldığı anlarda gerekli fren basıncını her tekere vererek yavaşlamayı ve en kısa mesafede durmayı sağlar. Bu sırada tekerleklere dağıttığı duruma göre fren basınçları yani hangi teker kilitlenmeye daha yakın vs. gibi durumlarda doğru tekere doğru basıncı ileterek aracın dengeli fren yapmasını ve yol tutuşu ile hakimiyeti kaybetmemeyi sağlar.
ABS’nin normal fren sisteminden farkı nedir?
Normal fren sistemi ıslak, bozuk vs. koşullarda ani fren yapıldığında tekerlekleri komple kilitler bu durumda kaygan zemin şartları mevcutsa araç neredeyse hız kaybetmeden kaymaya başlar sonucu kaza ve yaralanma olabilir bunun dışında fren mesafesi algısı da o an kaybolmuş olur yani kilitlenen tekerlekler aracın yön değiştirmesini engeller sürücü, yolcu ve yaya güvenliği açısından oldukça tehlikeli koşullara sebep olabilir. ABS fren sisteminde durum tam tersidir çünkü tekerlekleri kilitlemeden kademeli yavaşlama ve durma prensibi ile çalışır. Bu da daha kısa fren mesafesi ve daha fazla sürüş kontrolü anlamına gelir.
ABS fren sistemi ile frenleme nasıl yapılır?
ABS fren sistemi frene ani bastığınız andan itibaren durma anına kadar sensörler yardımıyla ölçüm yapmaya ve fren basıncını dağıtmaya devam eder. Bu durum içerisindeyken hem fren mesafesi açısından hem de ABS’nin doğru çalışması açısından amacınız en kısa mesafede durmak ise ayağınızı hep pedalda basılı tutmaktır bu sayede ABS daha verimli çalışır.